Toen ik begon met schrijven voor Inrichting-huis.com beloofde ik te schrijven over o.a. Verkoopstyling. Maar we zijn nu ruim een jaar verder en ik heb eigenlijk vrij weinig over verkoopstyling geschreven! Gewoon puur omdat er zoveel leuke dingen zijn m.b.t. interieur om over te bloggen. Maar we gaan er verandering in brengen, dus vandaag wil ik jullie graag wat vertellen over hoe je het beste de hal of de entree van jouw woning kunt stylen wanneer jouw huis in de verkoop gaat. De hal is namelijk is namelijk de eerste fysieke kennismaking van potentiële kopers met de woning! Het is, als het ware, een voorproefje van wat er in de rest van de woning gaat komen.
Is de hal een rommel, dan is de eerste indruk vaak al verkeerd en zal de koper denken: “Wat ga ik nog meer tegenkomen?”. Al met al, een rommelige hal is geen positieve start van de bezichtiging.
Verkoopstyling in het kort
Wanneer je je huis in de verkoop zet doe je er verstandig aan om de woning een beetje of volledig te ‘pimpen’. Zo wordt jouw huis vaak sneller en voor een hogere prijs verkocht. Verkoopstyling is een marketingtool om de woning van haar beste kant te laten zien. De positieve kenmerken van de woning (denk aan authentieke details, een prachtige keuken, grote tuin) worden hiermee belicht en de wat minder positieve kenmerken (fel geverfde muren, lelijke vloer, oude bank) worden aangepast, verwijderd of gestyled zodat de woning overkomt als een harmonieus, neutraal geheel. De persoonlijke smaak van de huidige bewoners wordt getemperd (de persoonlijke woonstijl wordt gedepersonaliseerd) en de ruimte moet vooral lekker licht, ruim en neutraal overkomen.
De hal dus: een onderdeel van het visitekaartje van de woning. De eerste indruk wanneer je binnenkomt. En om een goede eerste indruk te maken dient de hal, groot of klein, a) opgeruimd te zijn, b) goed verlicht te zijn en c) niet teveel persoonlijke spullen laten zien. Dus hoe bereik je dit? Hieronder een paar tips.
Tips voor de hal
De kapstok:
Voor de kleine hal: vermijd een staande kapstok en ga voor haakjes aan de muur met bijvoorbeeld een plankje erboven. Op zit plankje kun je leuke manden zetten met sjaals, handschoenen en mutsen. Zijn die ook meteen uit het zicht!
- Hang maximaal 4 jassen aan de kapstok bij een bezichtiging en ruim felle kinderjassen liever even op (uit het zicht). Voor een ordelijk gezicht. Gebruik dezelfde soort hangers. Dit zorgt voor eenheid en rust.
De vloer:
De vloer moet leeg. simpel. Schoon en leeg. Uiteraard zijn 2 paar schoenen op de grond prima, mits ze netjes naast elkaar staan en er nog goed uitzien. Je mag best laten zien dat er geleefd word in het huis, mits dit op een geënsceneerde manier gebeurt.
De haltafel of het halkastje:
Heb je een grote hal, dan is een kastje uiteraard prima. Zorg wel dat deze opgeruimd is en dat persoonlijke items niet in het zicht liggen. Ruim de sleutels, lipsticks, post en andere items op en leg bijvoorbeeld wat mooie magazines neer en een vaas met verse bloemen. Heb je een kleine hal, idem dito, maar vervang indien mogelijk het kastje door een tafeltje, dit oogt ook weer ruimtelijk. Het kastje kun je vast ergens op een andere plek in huis zetten. Denk aan de overloop (als klein bureau) of achter de bank als bijzettafeltje of anders even tijdelijk in de opslag.
De meterkast:
Misschien is de meterkast te gebruiken als opslagplek voor bijvoorbeeld schoenen, tassen en handschoenen etc. Dit kun je goed oplossen door aan de binnenkant van de meterkastdeur een constructie te maken dat dient als opslag. Doe dit wel op een manier dat je alleen de constructie (bakje, zak of vakjes) ziet en niet de gehele inhoud. Op deze manier laat je goed zien, met name in een kleinere woning, dat elke plek goed en stijlvol benut kan worden.
Verlichting:
Zorg dat er voldoende licht is. Niets is zo naar als in een donkere hal binnenkomen. Is er daglicht? Laat dit dan binnenstromen en verwijder eventuele blokkades als planten en dichte gordijnen. Geen daglicht, kies dan een plafond spot. Maak er een lichte ruimte van!
Last but not least: de muren
Ik zeg een ding: neutraal. Kies voor neutrale kleuren. Misschien ben je zelf gek op kleur, maar wanneer je je huis verkoopt doe je er echt verstandig aan om alles zo neutraal mogelijk te houden. Jouw smaak is niet altijd de smaak van een ander.

Een sfeelvolle hal, maar helaas door alle kleurtjes en het kastje oogt deze entree te druk. Deze hal is een te persoonlijke reflectie van de smaak van de bewoners.

Keurige hal! Normaal zeg ik: weg met behang, maar het is een klein stukje en kan in deze hal juist iets toevoegen. Verkoopstyling is niet altijd alleen maar neutraliseren. Harmonie aanbrengen kan op verschillende manieren.
Bronnen: 1: onbekend, 2: Stadshem Makleri, 3: Alvhem Makleri, 4: Alvhem Makleri, 5: 91 Magazine: Culture & Romance by Jemma Watson/91 Magazine, styling by Pippa Blenkinsop
Het bericht Verkoopstyling: de hal verscheen eerst op inrichting-huis.com | Inspiratie voor de inrichting van je huis.